Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýkorka belasá

30. 12. 2008

Sýkorku belasú ľahko spoznáme podľa belasej "čiapočky". belasých koncov krídiel a žltého bruška. Často ju vidieť v záhradách, kroví a v lese. Nie všetky sýkorky belasé odlietajú v zime do teplejších krajín, niektoré zostávajú a potešia sa aj z výkalov, ak nenájde v zasneženej a zamrznutej krajine žiadnu inú potravu. Preto počuť ich spev niekedy dokonca aj v januári.

Samček a samička vyzerajú rovnako, iba samček je trocha výraznejšie sfarbený. Spoločne vyhľadávajú hniezdo, pretože samička potrebuje hniezdnu dutinu s malým vletovým otvorom, aby mohla nerušene sedieť na vajciach. Ak má vletový otvor väčší priemer ako 2,7-2,8 cm, často ju z hniezda vyháňajú sýkorky uhliarky. Kým samička vystiela hniezdo, samček spevom zaháňa cudzie sýkorky belasé. V núdzi samček zaháňa votrelcov našuchoreným perím na hlave a rozčúleným spevom.

Kým samička hniezdi, samček jej prináša potravu. Rodičia kŕmia mláďatá najmä listovými voškami a drobnými húsenicami. Siedmim mláďatám musia rodičia denne priniesť 400-500 húseníc. Sýkorky belasé tak prispievajú k tomu, aby sa húsenice nepremnožili.