Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orol Skalný

8. 2. 2007

Orol Skalný sa okrem Ázie vyskytuje aj v Európe, severnej Afrike a Severnej Amerike.(V strednej Európe ho zriedka vidieť aj v Alpách). Dorastá do veľkosti 75-80 cm, váži 3,5-4,5 kg, rozpätie jeho krídel je asi dva metre. Samica je väčšia ako samec. Pri love krúži orol skalný dlho vo vzduchu.Má mimoriadne ostrý zrak a vidí asi tak, ako človek,ktorý pozerá ďalekohľad zväčšujúci 6-násobne. Ak zbadá korisť, vrhne sa strmhlav nadol, uchopí zviera ostrými pazúrmi a zabije ho. Živý sa najmä cicavcami, ako sú zajace a králiky, ale žerie aj kury a zdochliny. Pri love na väčšiu korisť často orlí pár spolupracuje. Každý pár potrebuje pre seba veľké územie, v ktorom nestrpí žiadneho iného orla skalného.

Orlie hniezdo je postavené zo suchých konárov vysoko v skalnej stene alebo na strome. Má neraz priemer až jeden meter a orly ho často vylepšujú a opakovane používajú. Niektoré páry majú viacero hniezd, ktoré striedavo využívajú. Samica znáša dve vajcia. Samec niekedy pomáha samičke pri hniezdení.