Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myšiarka ušatá

30. 12. 2008

Myšiarka ušatá je stredne veľká sova (dorastá do 30-40 centimetrov) s dlhými perovými ušami. Nepočpva nimi, pretože je to iba predĺžené perie hlavy. Ak je vták rozrušený, vztýči perové uši. Pri lietaní ich sklápa a skladá plocho na hlavu.

Myšiarka ušatá obýva lesy, najmä ihličnaté. Je nočným vtákom, čo znamená, že v noci lieta na lov. Žerie potkany, myši, krty ako aj netopiere, veveričky a iné malé cicavce, ale aj vtáky a hmyz. Pretože jej zásluhou sa počet potkanov, myší a hrabošov udržiava v istých hraniciach, je myšiarka ušatá veľmi užitočná.

Samička hniezdi v starých opustených vraních a stračích hniezdach, niekedy vyhľadáva aj hniezda veveričiek a občas hniezdi aj na zemi pod stromom alebo kríkom. Jej znáška pozostáva zo štyroch až siedmych vajec. Samička sedí na vajíčkach sama. Počas hniezdenia jej samček prináša potravu. Mláďatá vedia po troch až štyoch týždňoch lietať. Mimo času hniezdenia spia myšiarky ušaté cez deň na spoločnom mieste odpočinku na strome.