Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlucháň

30. 12. 2008

Hlucháň patrí k našim veľkým lesným vtákom, ktorých nohy sú nad prstami operené. Dorastá do veľkosti až 80 cm, je približne rovanko veľký ako moriak. Nad očami má holé červené plôšky. V období párenia (tokania) má kohút briadku a jeho hruď sa zelenkavo ligoce. Aby prilákal samičku, dookola sa predvádza s vejárovite roztvoreným chvostom a vysoko vystretou hlavou. Vydáva pri tom klopkavé a mľaskavé zvuky. Sliepka, veľká asi 60cm, nasleduje jeho volanie.

Po znesení šietich až desiatich bodkovaných vajec do skrytého podzemného hniezda začína na nich sliepka sedieť. Do hneda sfarbené perie ju pri tom vynikajúco maskuje. Hlucháň žerie výlučne kôru, lesné bobule a byliny, sliepka na jar počas hniezdenia aj hmyz. Lov a nedostatok vhodných životných podmienok spôsobili, že hlucháň je v súčastnosti zriedkavý.